Kulinaria


Kalendarz
rybacki NGR
2015 r.

Kalendarz 2015

Kronika wspomnień NGR
Po ryby 2014-2020
Edukacja przyrodnicza
NGR w przedszkolach
Otwarte nabory wniosków
Kulinaria
Ryby mają głos
Sprawozdania
park-ryb-slodkowodnych
Polecane www

www.minrol.gov.pl
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
www.poryby.umww.pl
Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego
Partnerzy

www.poznajnotec.pl
www.panoramy.turystyka360.info
www.szlaki.turystyka360.info

Gminy

Gmina Drawsko Gmina Szydlowo Gmina Chodzież Gmina Wieleń Gmina Krzyż Wielkopolski Gmina Czarnków Gmina Trzcianka
Kulinaria

W tym miejscu będziemy przedstawiać Państwu sprawdzone i ciekawe - naszym zdaniem - przepisy na potrawy rybne. Poukładaliśmy te dania w katalogi, ale trochę inaczej, niż się to najczęściej robi w książkach kucharskich. U nas przepisy powiązane są z jakimś wydarzeniem, wydawnictwem czy spotkaniem, w którym brali udział członkowie Nadnoteckiej Grupy Rybackiej. Zapraszamy do lektury i wypróbowania przepisów w Państwa kuchniach!
  1. Filetowanie 1 cz.
2. Filetowanie 2 cz.
3. Cięcie ości maszynką
4. Cięcie ości nożem
5. Rozpoławianie ryby
6. Rozpoławianie - filetowanie
7. Skórowanie
  •  Wizyta studyjna w Bawarii - uroczysta kolacja w lokalu pana Hansa Kluppa. Podano karpia w kilku postaciach, wg przepisów właściciela, który jest jednocześnie autorem książki kucharskiej.
1. Karp z winogronami i migdałami
2. Karp po azjatycku z sosem chili-czosnkowym
3. Karp azjatycki z miodem i sosem sojowym
4. Sałatka z karpia w jogurtowo-śmietanowym sosie
5. Cordon Bleu z karpia
  • Na stronie internetowej www.terazpstrag.pl można znaleźć kilkadziesiąt przepisów na przyrządzenie pstrąga. Poniżej podajemy kilka z nich:
1. Pstrąg z lasu
2. Pstrąg cytrynowy
3. Pstrąg po piracku
4. Pasta z pstrąga i czerwonej kapusty
5. Tatar z pstrąga
6. Pstrąg z folii a'la Ziemko
  • W trakcie imprezy pt. "Kronika wspomnień", podsumowującej dotychczasową działalność NGR odbył się konkurs kulinarny. Poniżej podajemy przepisy potraw zgłoszonych i ocenionych w trakcie konkursu:
1. Filet jesienny z pstrąga - Ewa Wasilewska, Gospodarstwo Rybackie Pstrąg Tarnowo
2. Pasztet z karpia - Helena Cebula, Gospodarstwo Rybackie Kłoda 34
3. Szynka z karpia - Katarzyna Szarek, Gospodarstwo Rybackie Stobno
4. Zupa rybna z pstrągiem, krewetkami, zielonym groszkiem i rodzynkami na mleku - Halina Liszkiewicz, PPPU-H "Leśnik"
5. Pstrąg w occie na słodko-kwaśno, Halina Liszkiewicz, PPPU-H "Leśnik"
6. Filet z pstrąga po florencku - Ewa Wasilewska, Gospodarstwo Rybackie Pstrtąg Tarnowo
7. Pasztet rybny z pistacjami - Ewa Sokołowska, Gospodarstwo Rybackie Kępa-Łomnica
8. Karp po przelewicku - Joanna Janicka, Gospodarstwo Rybackie "Ekofish"
9. Karp po węgiersku - Joanna Janicka, Gospodarstwo Rybackie "Ekofish"
10. Pierogi z rybakówki - Katarzyna Szarek, Gospodarstwo Rybackie Stobno
  • W poniższym załączniku znajdziecie Państwo filmik, który kulinaria pokazuje z punktu widzenia... ryby. Ciekawe, czy któryś z naszych rybaków wprowadzi do użytku takie ekologiczne karmidła:
Naturalne karmidła
 


Agencja Interaktywna Sun Group