Rybactwo i morze
Unia Europejska
Nadnotecka Grupa Rybacka
mail
mail

Kulinaria

W tym miejscu będziemy przedstawiać Państwu sprawdzone i ciekawe - naszym zdaniem - przepisy na potrawy rybne. Poukładaliśmy te dania w katalogi, ale trochę inaczej, niż się to najczęściej robi w książkach kucharskich. U nas przepisy powiązane są z jakimś wydarzeniem, wydawnictwem czy spotkaniem, w którym brali udział członkowie Nadnoteckiej Grupy Rybackiej. Zapraszamy do lektury i wypróbowania przepisów w Państwa kuchniach!

"Ryby mają głos" - sałatki rybne

Wydawnictwo Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi - przepisy członków NGR

Wizyta studyjna w Bawarii. W jednym z odwiedzanych gospodarstw rybackich uczestnicy wyjazdu obejrzeli pokaz patroszenia, filetowania i skórowania karpia. Poniżej filmiki nagrane przez pana Piotra Ratajczaka:
  1. Filetowanie 1 cz.
  2. Filetowanie 2 cz.
  3. Cięcie ości maszynką
  4. Cięcie ości nożem
  5. Rozpoławianie ryby
  6. Rozpoławianie - filetowanie
  7. Skórowanie
Wizyta studyjna w Bawarii - uroczysta kolacja w lokalu pana Hansa Kluppa. Podano karpia w kilku postaciach, wg przepisów właściciela, który jest jednocześnie autorem książki kucharskiej.
  1. Karp z winogronami i migdałami
  2. Karp po azjatycku z sosem chili-czosnkowym
  3. Karp azjatycki z miodem i sosem sojowym
  4. Sałatka z karpia w jogurtowo-śmietanowym sosie
  5. Cordon Bleu z karpia
Na stronie internetowej www.terazpstrag.pl można znaleźć kilkadziesiąt przepisów na przyrządzenie pstrąga. Poniżej podajemy kilka z nich:
  1. Pstrąg z lasu
  2. Pstrąg cytrynowy
  3. Pstrąg po piracku
  4. Pasta z pstrąga i czerwonej kapusty
  5. Tatar z pstrąga
  6. Pstrąg z folii a'la Ziemko
W trakcie imprezy pt. "Kronika wspomnień", podsumowującej dotychczasową działalność NGR odbył się konkurs kulinarny. Poniżej podajemy przepisy potraw zgłoszonych i ocenionych w trakcie konkursu:
  1. Filet jesienny z pstrąga - Ewa Wasilewska, Gospodarstwo Rybackie Pstrąg Tarnowo
  2. Pasztet z karpia - Helena Cebula, Gospodarstwo Rybackie Kłoda 34
  3. Szynka z karpia - Katarzyna Szarek, Gospodarstwo Rybackie Stobno
  4. Zupa rybna z pstrągiem, krewetkami, zielonym groszkiem i rodzynkami na mleku - Halina Liszkiewicz, PPPU-H "Leśnik"
  5. Pstrąg w occie na słodko-kwaśno, Halina Liszkiewicz, PPPU-H "Leśnik"
  6. Filet z pstrąga po florencku - Ewa Wasilewska, Gospodarstwo Rybackie Pstrtąg Tarnowo
  7. Pasztet rybny z pistacjami - Ewa Sokołowska, Gospodarstwo Rybackie Kępa-Łomnica
  8. Karp po przelewicku - Joanna Janicka, Gospodarstwo Rybackie "Ekofish"
  9. Karp po węgiersku - Joanna Janicka, Gospodarstwo Rybackie "Ekofish"
  10. Pierogi z rybakówki - Katarzyna Szarek, Gospodarstwo Rybackie Stobno
W poniższym załączniku znajdziecie Państwo filmik, który kulinaria pokazuje z punktu widzenia... ryby. Ciekawe, czy któryś z naszych rybaków wprowadzi do użytku takie ekologiczne karmidła:
Naturalne karmidła