Zapraszamy Państwa do wypróbowania ryb w nowych odsłonach czyli wg zaproponowanych przez nas przepisów.
Dlaczego warto jeść ryby - w tym nasze, lokalne ryby z rzek, jezior i stawów?
Oczywiście, że warto spożywać ryby i dobrym zwyczajem będzie włączyć je do swojego jadłospisu. Na ten temat wypowiedziała się Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), która sugeruje spożycie ryb 1-2 razy w tygodniu. Ryby są istotnym elementem codziennej diety. Dlaczego warto po nie sięgać? Już wyjaśniamy:
Ryby są źródłem cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3, w szczególności EPA (kwas eikozapentaenowy) oraz DHA (kwas dokozaheksaenowy). Te kwasy odpowiadają za zdrowe serce, prawidłowe funkcjonowanie naszego mózgu, regulacje nastroju, zdrowie psychiczne, wzrok oraz wykazują właściwości przeciwzapalne oraz wspomagają procesy odpornościowe.
Należy wiedzieć, że nasz organizm nie jest sam w stanie samodzielnie produkować niektórych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, np. wspomnianych już kwasów EPA i DHA, dlatego bardzo istotne jest, aby dostarczyć je wraz z dietą.
Stanowią doskonałe źródło pełnowartościowego białka i mogą być świetnym zamiennikiem mięsa czy jaj.
Zawierają mnóstwo witamin: A, E, D, witamin z grupy B, a także składniki mineralne: selen, cynk, wapń, potas, fosfor, jod czy magnez.
Czy warto więc postawić w diecie na ryby?
Zdecydowanie tak! Oferują one tak wiele zdrowotnych właściwości, że nie można o nich zapominać podczas planowania naszego codziennego menu. Ryby są korzystnym źródłem składników odżywczych, co niewątpliwie wpływa na nasze zdrowie. Gdy jesz ich bardzo dużo warto pamiętać, żeby wybierać ryby o niskim poziomie zanieczyszczeń, czyli właśnie ryby słodkowodne.