W dniach 3-4 grudnia w Hotelu Rodło w Pile oraz na obiekcie pstrągowym Akwakultura Rybajka (obiekt doświadczalny Salmocross) w Tarnowie, odbyła się konferencja pt. "Kierunki rozwoju polskiej akwakultury w kontekście współczesnych zagrożeń zdrowotnych ryb, będących wyzwaniem dla branży weterynaryjnej i akwakultury".
Każdy dzień rozpoczął się od wykładów teoretycznych prowadzonych przez ekspertów w dziedzinie weterynarii i akwakultury. Druga część natomiast poświęcona była praktyce.
Pierwszego dnia uczestników powitali przedstawiciele organizatorów konferencji: Agnieszka Pękala-Safińska i Agnieszka Świątalska z Polskiego Towarzystwa Nauk Weterynaryjnych oraz Prezes Nadnoteckiej Grupy Rybackiej Wojciech Jóźwiak.
Pierwszy dzień poświęcono tematom związanym z ichtiopatologią /Ziemowit Pirtań /NGR/Akwakultura Rybajka/, prawem weterynaryjnym w Polsce i UE /Marek Kubica /PIW Białogard/, warunkami środowiskowymi wpływającymi na zdrowie ryb /Hanna Głowacka / ZHW Bydgoszcz/, dobrostanem ryb /Radosław Kajetan Kowalski /IRZIBŻ PAN Olsztyn / KKE/, Ziemowit Pirtań /NGR/Akwakultura Rybajka/ oraz Agnieszka Pękala-Safińska /UPP/PTNW/ oraz aktualnymi chorobami ryb /Maciej Dragan /Dragan Fish Vet Service/.
W drugiej części konferencji uczestnicy wzięli udział w wizycie studyjnej na obiekcie Salmocross oraz w restauracji Rybi Puzon w Tarnowie, gdzie odbyły się warsztaty praktyczne z podziałem na dwie grupy. Zajęcia na obiekcie Salmocross pt. Schemat postępowania lekarsko-weterynaryjnego w obiekcie hodowli ryb łososiowatych, skierowane były do obecnych i przyszłych weterynarzy - poprowadziły je Agnieszka Świątalska, Agnieszka Pękala-Safińska oraz Małgorzata Pomorska – Mól z ZHW Gdańsk/ PTNW/ UPP.
Druga grupa, czyli osoby nie zainteresowane zagadnieniami weterynaryjnymi, wzięła udział w pokazach restauracji Rybi Puzon. Zespół restauracji, na czele z właścicielem Ziemowitem Pirtaniem, zaprezentował, w jaki sposób przygotować sushi oraz sprawnie wyfiletować rybę. Wszystko transmitowane było na żywo, a uczestnicy mogli obejrzeć pokaz na dużym ekranie. Chętni mieli też okazję samodzielnie oprawić rybę oraz przygotować dania z nowej odmiany pstrąga wielkopolskiego, wyhodowanego w gospodarstwie w Tarnowie.
Na zakończenie dnia uczestnicy zostali zaproszeni na uroczystą kolację w Hotelu Rodło w Pile.
Tematem konferencji podczas drugiego dnia były nowe technologie w profilaktyce zdrowotnej i rozwoju akwakultury. Prelegenci omówili zagadnienia związane z genetyką i narzędziami do mapowania genów /Konrad Ocalewicz /UG Gdańsk/, technologiami zarządzania rozrodem ryb /Radosław Kajetan Kowalski /IRZIBŻ PAN Olsztyn/, proceduralizacją i informatyzacją systemów zarządzania zdrowiem, dobrostanem i profilaktyką w hodowlach /Piotr Gomułka U/WM Olsztyn/ oraz dobrostanem ryb w aspekcie profilaktyki zdrowotnej /Piotr Gomułka /UWM Olsztyn/.
Podobnie jak pierwszego dnia, uczestnicy udali się na warsztaty na obiekt Salmocross w Tarnowie, gdzie odbyły się dwie sesje równoległe: dla kadr weterynaryjnych oraz dla pozostałych uczestników. Po obiekcie hodowlanym oraz doświadczalnym oprowadził Wojciech Jóźwiak. Zaprezentował też specjalistyczny środek transportu dla żywych ryb. Uczestnicy mieli okazję zobaczyć także mobilne laboratorium Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywniości PAN Olsztyn, służące do badana jakości nasienia ryb, które zaprezentowali Beata Sarosiek i Michat Blitek z tegoż Instytutu. O nowej odmianie pstrąga - Pstrągu Wielkopolskim, będącym efektem projektu współpracy B+R, opowiedzieli Ziemowit Pirtań, Radosław Kajetan Kowalski oraz Konrad Ocalewicz.
Na zakończenie, zespół prelegentów podsumował konferencję oraz podziękował gościom za uczestnictwo, wyrażając nadzieję na kolejne edycje szkolenia.
Przed odjazdem do Piły, goście zjedli obiad rybny w restauracji Rybi Puzon, przygotowany z zaprezentowanego podczas warsztatów pstrąga wielkopolskiego.