Rybactwo i morze
Unia Europejska
Logotyp Nadnoteckiej Grupy Rybackiej - Przejście do strony głównej
mail
mail

Certyfikacja karpia 23.05.2012

Towarzystwo Promocji Ryb było organizatorem konferencji „Certyfikacja karpia – dlaczego warto?”. Trzydniowe spotkanie, zorganizowane w Toruniu,  było pierwszym w cyklu sześciu imprez, a wzięły w nim udział również dwie panie reprezentujące Nadnotecką Grupę Rybacką: Joanna Janicka oraz Ewa Sokołowska.

Spotkanie było okazją do dyskusji pomiędzy rybakami a specjalistami z dziedziny marketingu i systemów jakości produktów spożywczych. W konferencji wzięło udział około 100 osób, w tym kilkunastoosobowa grupa studentów Wydziału Ochrony Środowiska i Rybactwa UWM w Olsztynie. Trzy części konferencji obejmowały wykłady, warsztaty oraz podsumowanie połączone z dyskusją na temat potrzeby wprowadzenia systemu jakości w produkcji karpia.

Uczestnicy spotkania wysłuchali następujących wykładów: Tomasza Kuligowskiego „Trendy na rynku rybnym i ich potencjalny wpływ na wielkość oraz formy sprzedaży karpia”; Ewy Dudziak „Sprzedaż karpia – doświadczenia i perspektywy, wymagania klientów”; Krzysztofa Rekosza „Czy żywy karp może żyć wiecznie jako produkt rynkowy?” oraz Zbigniewa Szczepańskiego „Jak promować dobry produkt na przykładzie kampanii Karp na święta i wiesz, co jesz”.

Część warsztatową poświęcono systemom: HACCP, ISO 2000 oraz Global Gap.

W konferencji uczestniczyli również goście: dr Janusz Wrona, Wicedyrektor Departamentu Rybołówstwa Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Bartosz Szymański, Dyrektor Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko-Pomorskiego oraz profesor dr hab. Bogusław Zdanowski, Dyrektor Instytutu Rybactwa Śródlądowego w Olsztynie.

Szerszą informację na ten temat znajdziecie Państwo na stronie www.pankarprybacy.pl z której też pochodzą zdjęcia z konferencji.