Lokalna Grupa Rybacka Obra-Warta była organizatorem konkursu kulinarnego, do którego zaproszono reprezentacje grup rybackich współpracujących w ramach Dolnośląsko-Lubusko-Wielkopolskiej sieci LGR. Celem Konkursu była przede wszystkim międzyregionalna promocja ryb hodowanych lokalnie i promowanie rybackich obszarów objętych strategią zrównoważonego rozwoju.
Międzyregionalny Rybacki Konkurs Kulinarny TRZYMAMY.PL odbył się w dwóch etapach: drużyny, pod opieką przed
stawicieli gospodarzy, przygotowywały potrawy w restauracjach okolic Sierakowa, natomiast ocenę jury i podsumowanie zmagań zorganizowano w Ośrodku Edukacji Regionalnej i Przyrodniczej w Mniszkach.
Nadnotecką Grupę Rybacką reprezentowały trzy panie z Gospodarstwa Rybackiego Pstrąg Tarnowo, na co dzień pracujące w Tawernie „Rybajka”. Szefową ekipy była pani Ewa Wasilewska, a pomagały jej panie: Aleksandra Kania i Martyna Przybylska. Nasz zespół przygotował trzy potrawy: na przystawkę sushi, a na ciepło karpia w śmietanie i fileta z pstrąga z pieprzem cytrynowym.
Jury, w skład którego wchodzili przedstawiciele grup biorących udział w konkursie (NGR reprezentowała pani Grażyna Myszkowska, Dyrektor Biura) oraz przedstawicielka Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubuskiego - oceniło wszystkie przygotowane potrawy i wybrało zwycięzców. Pierwsze miejsce zajął filet z pstrąga z pieprzem cytrynowym przygotowany przez drużynę Nadnoteckiej Grupy Rybackiej! Drugie miejsce ex aequo zdobyły dwie potrawy: okrasa z wędzonej siei na pumperniklu i sałatce z ogórka przygotowana przez LGR „Wodny Świat” oraz szczupak faszerowany, którego przyrządzili kucharze LGR Obra-Warta.
Dodatkowym efektem konkursu będzie wydanie mini książeczki kucharskiej z najlepszymi przepisami rybnymi.