Kolejną imprezą w cyklu „Ryby maja głos” były warsztaty kulinarne pod hasłem „Ryba na świątecznym stole”. W Zespole Szkół w Starej Łubiance, tradycyjnie spotkali się uczniowie, ich rodzice i nauczyciele. Wszyscy wspólnie przygotowali kilka pysznych potraw, które w finale znalazły się na pięknie udekorowanym stole. Finałem był, oczywiście, wspólny posiłek. Tym razem w menu znalazła się pikantna zupa rybna, a obok niej karp w sosie pieczarkowym, śledzie po kaszubsku, sałatka śledziowa wykwintna, sałatka z tuńczyka oraz ryba zapiekana ze szpinakiem i serem.
Celem warsztatów było propagowanie oraz zachęcanie dzieci do spożywania ryb, kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych w całej rodzinie, jak również integracja środowiska lokalnego na rzecz realizacji projektu. Warsztaty przygotowały autorki projektu „Ryby Mają Głos” – panie Wiesława Pyrcz i Kamila Olszewska, a w organizację zaangażowała się też pani Bożena Lebiedź, instruktorka działu Rozwoju Obszarów Wiejskich Zespołu Powiatowego Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu. W zajęciach wzięła też udział wicedyrektor szkoły, pani Ewa Żychlińska.
Cykl „Ryby mają głos” jest dofinansowany z funduszy Nadnoteckiej Grupy Rybackiej.