Rybactwo i morze
Unia Europejska
Logotyp Nadnoteckiej Grupy Rybackiej - Przejście do strony głównej
mail
mail

Podsumowanie projektów oraz efektów wdrażania LSR 30.05.2019

Podsumowanie projektów oraz efektów wdrażania LSR
W minioną środę tj. 29 maja 2019 r. odbyła się konferencja promująca projekty zrealizowane za pośrednictwem NGR oraz efekty wdrażania LSR, w której udział wzięli członkowie, wnioskodawcy oraz beneficjenci NGR, zorganizowana przez Nadnotecką Grupę Rybacką.

Celem spotkania w Smolarni koło Trzcianki było przede wszystkim podsumowanie i przekazanie informacji na temat dotychczasowych efektów i postępów wdrażania LSR, w tym m. in. o stopniu wykorzystania budżetu NGR, osiągnięciu wskaźników LSR oraz projektach, które uzyskały wsparcie za pośrednictwem NGR.

Wszystkich uczestników konferencji powitał Prezes NGR Pan Wojciech Jóźwiak, przekazując następnie głos Kierownik Biura NGR Pani Danucie Pisarskiej, która przejęła dalsze prowadzenie imprezy. Konferencja rozpoczęła się od prezentacji Kierownik Biura NGR pt. „Efekty i postępy wdrażania LSR”, w której przedstawiła informacje o wykorzystaniu środków LSR, zrealizowanych naborach wniosków o dofinansowanie, przykładach realizowanych operacji czy osiągnięciu wskaźników LSR. Następnie twórca raportu ewaluacyjnego LSR Pan Piotr Jaworski przedstawił wyniki, przeprowadzonej przez siebie, okresowej ewaluacji LSR za lata 2016-2018. Po przerwie obiadowej wykład na temat marketingu w gospodarstwach rybackich przeprowadził Pan Zbigniew Szczepański, przedstawiciel Towarzystwa Promocji Ryb „Pan Karp”, opowiadając o możliwościach i przykładach promocji ryb oraz popularyzacji ich spożycia.

Dla wnioskodawców oraz beneficjentów NGR konferencja była także doskonałą okazją promocji swoich projektów – w tym miejscu operacje zrealizowane za pośrednictwem NGR z PO Ryby 2014-2020 zaprezentowali:
  • Burmistrz Trzcianki Pan Krzysztof Jaworski przedstawił projekty zrealizowane za pośrednictwem NGR w latach 2013-2017 oraz zrealizowany projekt z PO Ryby 2014-2020 pt. „Budowa pomostów pływających nad jeziorem Sarcz w Trzciance”,
  • Dyrektor Centrum Upowszechniania Kultury w Szydłowie Pani Grażyna Bednarek opowiedziała o corocznie odbywającym się Święcie Ryby i Wody w Tarnowie oraz o projektach pt. „Konkurs Piosenki Szantowej "Święto ryby i wody" Tarnowo 2019” i „ABC wędkarstwa - warsztaty wędkarstwa w Szydłowie”,
  • przedstawiciel Gminy Wieleń Pan Marcin Waśko opowiedział o projekcie pt. „Budowa Skateparku w Wieleniu”,
  • Prezes Stowarzyszenia Kociołki Pan Marcin Waśko opowiedział o projekcie pt. „Budowa Centrum  Aktywności Wiejskiej "KOCIOŁKI"”,
  • przedstawiciel Gminy Drawsko Pani Hanna Matkowska opowiedziała o trzech projektach pt. „Budowa boiska wielofunkcyjnego wraz z odwodnieniem i oświetleniem przy Szkole Podstawowej w Drawsku – budowa infrastruktury turystyczno-rekreacyjnej w Gminie Drawsko”, Święto Noteci- Marina Yndzel Drawsko 2019” oraz „Konkurs edukacyjny - plastyczny "Dzieci i Ryby głos mają"”.
Na zakończenie konferencji odbyła się prezentacja potraw, których głównym składnikiem były ryby słodkowodne, w ramach konkursu „NADNOTECKIE SMAKI”. Do konkursu zgłoszono 5 potraw. Jury w składzie: Pani Grażyna Bednarek – Dyrektor CUK w Szydłowie, Pani Alfreda Zbierajewska – Przewodnicząca Komisji Rewizyjnej NGR oraz Pani Aleksandra Ratajczak – Sekretarz Zarządu NGR, po degustacji dań, dokonały ich oceny, zgodnie z kryteriami opisanymi w regulaminie konkursu tj. smak oraz wygląd potrawy. Najsmaczniejsza okazała się potrawa „Sushi z pstrąga”, przygotowana przez pracownice Gospodarstwa Rybackiego „Pstrąg Tarnowo” Ziemowit Pirtań. II miejsce zajęła potrawa pn. „Amur wędzony z boczkiem, twarogiem i wiśnią” Gospodarstwa Rybackiego „Ranczo Skrzatusz” przygotowana przez Pana Janusza Drożdża. III miejsce Jury przyznało ponownie Gospodarstwu Rybackiemu „Pstrąg Tarnowo” Ziemowit Pirtań za potrawę „Ceviche i sashimi z pstrąga”. Ponadto Jury wyróżniło Smażalnię „RYBAKÓWKA” Gospodarstwo Rybackie Stobno za potrawę „Sybirak w kożuchu” oraz Przedsiębiorstwo Rybackie „KARP” Sp. z o.o. za zupę rybną z karpia. Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali nagrody rzeczowe oraz pamiątkowe dyplomy. Konkursowych potraw rybnych spróbowali również pozostali uczestnicy spotkania.
 
W załączeniu prezentacje z konferencji.
 
 

Materiały do pobrania: