Rybactwo i morze
Unia Europejska
Logotyp Nadnoteckiej Grupy Rybackiej - Przejście do strony głównej
mail
mail

Rybne warsztaty kulinarne cz. II 23.09.2020

W dniu 18 września br. w Gospodarstwie Rybackim Pstrąg Tarnowo odbyły się drugie rybne warsztaty kulinarne, w których udział wzięli przedstawiciele punktów gastronomicznych oraz mieszkańcy obszaru NGR, a także członkowie NGR. Projekt miał na celu aktywizację społeczności lokalnej i zachęcenie do spożywania ryb i ich wykorzystywania w kuchni i lokalnej gastronomii. Organizatorem oraz fundatorem była Nadnotecka Grupa Rybacka. Środki pochodziły z EFMiR a operacja realizowana była w ramach Priorytetu 4 „Zwiększenie zatrudnienia i spójności terytorialnej", zawartego w Programie Operacyjnym „Rybactwo i Morze” w zakresie działania "Koszty bieżące i aktywizacja".

Warsztaty przeprowadzili właściciel oraz pracownicy innowacyjnej restauracji rybnej Rybi Puzon, oferującej wyłącznie dania z ryb i produktów lokalnych, w tym:

Ziemowit Pirtań – właściciel Gospodarstwa Rybackiego Pstrąg Tarnowo, ekspert w zakresie projektów inwestycyjnych i rozwojowych specjalizującego się w akwakulturze, autor większości unikatowych receptur stosowanych w restauracji.
Ewa Wasilewska – szefowa kuchni w restauracji Rybi Puzon,
Karolina Olszewska – sushi master restauracji Rybi Puzon.

W trakcie warsztatów uczestnicy samodzielnie filetowali różne gatunki ryb a następnie w grupach przygotowywali potrawy rybne zaproponowane przez szkoleniowców. Były to ryby – głównie pstrąg alpejski, będący specjalnością hodowlaną gospodarstwa, w kilku odsłonach m. in.  pstrąg po florencku czyli filet z pstrąga zapiekany w szpinaku z czosnkiem i serem typu feta, zapieczony pod tartą mozzarellą oraz sum zapiekany z sezonowymi warzywami z dodatkiem sosu chrzanowego. Ponadto przygotowano ryby na sposób egzotyczny - sushi, sashimi i ceviche.

Podobnie jak w pierwszych warsztatach, część praktyczna przeplatana była teorią na temat jakości ryb, sposobów sprawdzania ich jakości, sposobów przechowywania czy wartości odżywczych ryb, diety rybnej i jej wpływu na profilaktykę zdrowotną.

Dziękujemy za liczną frekfencję w obu spotkaniach i mamy głęboką nadzieję, że były one natchnieniem do przygotowywania pysznych i zdrowych dań z ryb słodkowodnych w domu oraz do wprowadzenia nowych przepisów w menu w restauracjach i innych punktach gastronomicznych na obszarze NGR.