Serdecznie zapraszamy na bezpłatny warsztat kulinarny z przygotowywania potraw z ryb słodkowodnych połączony z wykładem na temat ryb oraz przedstawieniem zasad produkcji ryb w gospodarstwie rybackim pt. „Od produkcji po konsumpcję ryb”.
Warsztat stanowi część projektu współpracy realizowanego wraz z LGR „7 Ryb” pt. „Promocja dziedzictwa kulturowego i kulinarnego oraz zwiększenie atrakcyjności turystycznej obszaru Lokalnej Grupy Rybackiej 7 Ryb i Nadnoteckiej Grupy Rybackiej”.
Warsztat odbędzie się w dniu 18 sierpnia 2022 r. w godzinach od 8:00 do 16:00 w Restauracji Rybi Puzon na terenie Gospodarstwa Rybackiego PSTRĄG Tarnowo Ziemowit Pirtań (sala konferencyjno – biesiadna, Tarnowo 16, 64-930 Szydłowo).
Warsztat prowadzony będzie przez kadrę Gospodarstwa Rybackiego Pstrąg Tarnowo, w ramach którego działa innowacyjna restauracja rybna Rybi Puzon, oferująca wyłącznie dania z ryb i produktów lokalnych. Restauracja jest laureatem kilku nagród głównych w konkursach kulinarnych dedykowanych produktom rybnym.
Podczas warsztatu będzie miało miejsce oprowadzenie uczestników po gospodarstwie rybackim oraz zaprezentowanie i omówienie zasad produkcji ryb słodkowodnych.
Uczestnicy warsztatu otrzymają dyplomy potwierdzające zdobyte umiejętności praktyczne a także przepisy na dania rybne wykonywane podczas warsztatu lub inne przykładowe przepisy na ciekawe potrawy rybne oraz fartuszki kuchenne.
Ilość miejsc jest ograniczona: max. 25 osób z NGR
Decydować będzie kolejność zgłoszeń, w tym pierwszeństwo mają członkowie NGR, w dalszej kolejności mieszkańcy obszaru NGR, nie będący członkami NGR.
Głównym celem projektu będzie aktywizacja społeczności lokalnej i zachęcenie do spożywania ryb i ich wykorzystywania w kuchni i lokalnej gastronomii.
Cele szczegółowe warsztatów kulinarnych to przede wszystkim popularyzowanie spożycia ryb słodkowodnych, zwiększenie wiedzy na temat znaczenia ryb w zdrowym żywieniu i ich wartości odżywczych oraz integracja osób z obszaru NGR i LGR 7 Ryb (wspólne gotowanie).
Zgłoszenia prosimy dokonać na formularzu, który należy przesłać na adres: sekretariat@ngr.pila.pl lub Nadnotecka Grupa Rybacka, Plac Pocztowy 25, 64-980 Trzcianka, koniecznie podając nr telefonu oraz adres e-mail, na które zostanie wysłane potwierdzenie zakwalifikowania się na warsztat. Informacje szczegółowe można otrzymać pod nr telefonu: 67 351 08 55, 668-028-473.
Program warsztatów:
- rejestracja i przywitanie uczestników
- oprowadzenie po gospodarstwie rybackim – prezentacja oraz omówienie zasad produkcji ryb słodkowodnych
- wykład na temat znaczenia ryb w zdrowym żywieniu i ich wartości odżywczych
- pokaz oprawiania świeżej ryby (czyszczenie, patroszenie, filetowanie)
- wykład na temat ryb słodkowodnych – ich jakości i sposobach jej sprawdzania, zasadach przechowywania, historii ryb w kuchni
- przerwa kawowa
- warsztat ze sporządzania potraw rybnych z uwzględnieniem różnych technik (np. duszenie, pieczenie, smażenie, wędzenie) oraz różnych gatunków ryb
- wykład na temat dostępności ryb, sezonowości ich występowania i jej wpływu na jakość, dostępności gatunków na rynku z uwzględnieniem produkcji lokalnej
- warsztat z przygotowywania dań rybnych z uwzględnieniem lokalnych tradycji
- warsztat z przygotowywania dań rybnych na nowoczesne sposoby (sushi, sashimi, ceviche)
- obiad rybny na bazie dań przygotowanych podczas warsztatów
Warsztat współfinansowany jest ze środków Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego w ramach projektu współpracy objętego Priorytetem 4 „Zwiększenie zatrudnienia i spójności terytorialnej” Programu Operacyjnego „Rybactwo i Morze” 2014-2020.
Warsztat stanowi część projektu współpracy realizowanego wraz z LGR „7 Ryb” pt. „Promocja dziedzictwa kulturowego i kulinarnego oraz zwiększenie atrakcyjności turystycznej obszaru Lokalnej Grupy Rybackiej 7 Ryb i Nadnoteckiej Grupy Rybackiej”.
Warsztat odbędzie się w dniu 18 sierpnia 2022 r. w godzinach od 8:00 do 16:00 w Restauracji Rybi Puzon na terenie Gospodarstwa Rybackiego PSTRĄG Tarnowo Ziemowit Pirtań (sala konferencyjno – biesiadna, Tarnowo 16, 64-930 Szydłowo).
Warsztat prowadzony będzie przez kadrę Gospodarstwa Rybackiego Pstrąg Tarnowo, w ramach którego działa innowacyjna restauracja rybna Rybi Puzon, oferująca wyłącznie dania z ryb i produktów lokalnych. Restauracja jest laureatem kilku nagród głównych w konkursach kulinarnych dedykowanych produktom rybnym.
Podczas warsztatu będzie miało miejsce oprowadzenie uczestników po gospodarstwie rybackim oraz zaprezentowanie i omówienie zasad produkcji ryb słodkowodnych.
Uczestnicy warsztatu otrzymają dyplomy potwierdzające zdobyte umiejętności praktyczne a także przepisy na dania rybne wykonywane podczas warsztatu lub inne przykładowe przepisy na ciekawe potrawy rybne oraz fartuszki kuchenne.
Ilość miejsc jest ograniczona: max. 25 osób z NGR
Decydować będzie kolejność zgłoszeń, w tym pierwszeństwo mają członkowie NGR, w dalszej kolejności mieszkańcy obszaru NGR, nie będący członkami NGR.
Głównym celem projektu będzie aktywizacja społeczności lokalnej i zachęcenie do spożywania ryb i ich wykorzystywania w kuchni i lokalnej gastronomii.
Cele szczegółowe warsztatów kulinarnych to przede wszystkim popularyzowanie spożycia ryb słodkowodnych, zwiększenie wiedzy na temat znaczenia ryb w zdrowym żywieniu i ich wartości odżywczych oraz integracja osób z obszaru NGR i LGR 7 Ryb (wspólne gotowanie).
Zgłoszenia prosimy dokonać na formularzu, który należy przesłać na adres: sekretariat@ngr.pila.pl lub Nadnotecka Grupa Rybacka, Plac Pocztowy 25, 64-980 Trzcianka, koniecznie podając nr telefonu oraz adres e-mail, na które zostanie wysłane potwierdzenie zakwalifikowania się na warsztat. Informacje szczegółowe można otrzymać pod nr telefonu: 67 351 08 55, 668-028-473.
Program warsztatów:
- rejestracja i przywitanie uczestników
- oprowadzenie po gospodarstwie rybackim – prezentacja oraz omówienie zasad produkcji ryb słodkowodnych
- wykład na temat znaczenia ryb w zdrowym żywieniu i ich wartości odżywczych
- pokaz oprawiania świeżej ryby (czyszczenie, patroszenie, filetowanie)
- wykład na temat ryb słodkowodnych – ich jakości i sposobach jej sprawdzania, zasadach przechowywania, historii ryb w kuchni
- przerwa kawowa
- warsztat ze sporządzania potraw rybnych z uwzględnieniem różnych technik (np. duszenie, pieczenie, smażenie, wędzenie) oraz różnych gatunków ryb
- wykład na temat dostępności ryb, sezonowości ich występowania i jej wpływu na jakość, dostępności gatunków na rynku z uwzględnieniem produkcji lokalnej
- warsztat z przygotowywania dań rybnych z uwzględnieniem lokalnych tradycji
- warsztat z przygotowywania dań rybnych na nowoczesne sposoby (sushi, sashimi, ceviche)
- obiad rybny na bazie dań przygotowanych podczas warsztatów
Warsztat współfinansowany jest ze środków Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego w ramach projektu współpracy objętego Priorytetem 4 „Zwiększenie zatrudnienia i spójności terytorialnej” Programu Operacyjnego „Rybactwo i Morze” 2014-2020.