Rybactwo i morze
Unia Europejska
Logotyp Nadnoteckiej Grupy Rybackiej - Przejście do strony głównej
mail
mail

I etap projektu współpracy z LGR "7 Ryb" za nami 09.08.2022

W ramach realizacji projektu współpracy pomiędzy NGR a LGR "7 Ryb" pn. „Promocja dziedzictwa kulturowego i kulinarnego oraz zwiększenie atrakcyjności turystycznej obszaru Lokalnej Grupy Rybackiej 7 Ryb i Nadnoteckiej Grupy Rybackiej” dofinansowanego w ramach Programu Operacyjnego RYBACTWO I MORZE 2014-2020, w lipcu obie grupy zrealizowały jedną z dwóch zaplanowanych części projektu (druga to rybne warsztaty kulinarne), polegającej na uczestnictwie w dwóch wydarzeniach kulturalno-promocyjnych na terenie działania grup:

- 3 lipca - XXVIII Jarmark Cysterski w Łeknie (gm. Wągrowiec) na obszarze LGR "7 Ryb"
- 16 lipiec - VI Targi Produktu Lokalnego w Wieleniu na obszarze NGR
 
Podczas imprez obie grupy zorganizowały stoiska, na których producenci żywności oraz produktów lokalnych i rękodzielniczych reklamowali swoje produkty oraz działalność: ze strony NGR byli to hodowcy i przetwórcy ryb, natomiast LGR „7 Ryb” wystawiła producentów produktów lokalnych i rękodzielniczych. Grupy promowały również swoją działalność oraz obszar działania za pomocą przygotowanych na ten cel materiałów promocyjnych.

Podczas Jarmarku Cysterskiego w Łeknie grupy zorganizowały:

Nadnotecka Grupa Rybacka:

- pokaz oraz degustacja sushi, ceviche i sashimi zorganizowany przez Restaurację Rybi Puzon z Gospodarstwa Rybackiego Tarnowo Ziemowit Pirtań
- konkursy o rybach słodkowodnych dla dzieci oraz wiedzy o NGR dla dorosłych – oba z nagrodami
- materiały promujące i reklamowe (mapa obszaru, kolorowanki z mapą, ulotki promujące gospodarstwa rybackie)

Stowarzyszenie Lokalna Grupa Rybacka „7 Ryb” zorganizowało degustację:

- przetworów z Gospodarstwa Agroturystycznego Gryszczeniówka
- pstrągów Wędzonych z Gospodarstwa Rybacko - Agroturystycznego Violetty i Sławomira Winieckich
- serów podpuszczkowych produkcji Pani Janiny Kolińskiej
- chleba wypieków Pani Moniki Rusiewicz
- pierników wypieku Pani Violetty Łochowicz
- miodów z Gospodarstwa Pasiecznego Kieliszczyk
 
Podczas VI Targów Produktu Lokalnego w Wieleniu grupy zorganizowały:

Nadnotecka Grupa Rybacka:

- pokaz kulinarny z degustacją zupy rybnej z ryb słodkowodnych, gotowanej w wielkim kotle, na 1.500 porcji
- degustacja potraw z ryb przygotowana przez PPPU-H „Leśnik” Wojciech Rożek
- stoisko rybackie popularyzujące i upowszechniające zawód rybaka, które zaaranżowane było w stylu izby rybackiej z eksponatami w postaci narzędzi rybackich i sieci z pokazem ich szycia itp. Stoisko zostało zorganizowane dzięki uprzejmości jednego z rybaków, pana Wojciecha Rożka
- stoiska lokalnych hodowców ryb (Ranczo Skrzatusz, IPM Sp. z o.o. s. k. Pestkownica, PPPU-H „Leśnik” Wojciech Rożek, Gospodarstwo Rybackie Teresin, Gospodarstwo Rybackie Helena i Zdzisław Cebula, Gospodarstwo Rybackie Pstrąg Tarnowo Ziemowit Pirtań, Przedsiębiorstwo Rybackie KARP Sp. z o.o.)
- konkursy o rybach słodkowodnych dla dzieci oraz wiedzy o NGR dla dorosłych – oba z nagrodami
- materiały promujące i reklamowe (mapa obszaru, kolorowanki z mapą, ulotki promujące gospodarstwa rybackie)

Stowarzyszenie Lokalna Grupa Rybacka „7 Ryb

- warsztat hafciarski i wystawa wyrobów szydełkowych z nici i wełny oraz biżuterii wykonanej szydełkiem i na igłę (koraliki) wykonane przez Panią Krystynę Różańską
- promocja lokalnych produktów rękodzielniczych i rzemieślniczych oraz regionalnych produktów spożywczych (takich jak podczas Jarmarku)
 
Uczestnictwo obu grup w tych wydarzeniach było doskonałą okazją do szerokiej promocji gospodarstw rybackich oraz spożycia ryb (NGR) a także do promocji produktów lokalnych i wyrobów rękodzielniczych (LGR 7 Ryb).
 
Wystawcy ze strony NGR uczestniczący w Targach w Wieleniu, w podziękowaniu za udział w projekcie, otrzymają do postawienia na terenie swoich obiektów, figury karpi, wykonane z żywicy – każdy o innej kolorystyce i motywie. W ten sposób stworzony zostanie pewnego rodzaju system oznakowania i upowszechnienia miejsc związanych z hodowlą, sprzedażą, konsumpcją i przetwórstwem ryb na obszarze NGR. Jest to inicjatywa promocyjna, bo promuje szeroko branżę rybacką oraz spożycie ryb. Stanowić będzie spójną, unikatową ofertę promocyjną, która z pewnością zachęci tysiące turystów do odwiedzenia naszego obszaru celem zobaczenia wszystkich kolorowych ryb i skorzystania z oferty miejsc i obiektów z branży rybackiej (np. zakup świeżej ryby, zjedzenie smażonej ryby, złowienie pstrąga na łowisku).
 
Tym samym zrealizowano cel projektu, jakim jest popularyzowanie dziedzictwa kulturowego i kulinarnego, w tym promocja spożycia ryb i produktów lokalnych oraz zwiększenie atrakcyjności turystycznej obszaru Nadnoteckiej Grupy Rybackiej i LGR „7 Ryb”
 
Linki do stron z opisami w/w wydarzeń znajdą Państwo poniżej:

XXVIII Jarmarku Cysterskiego w Łeknie – Gminny Ośrodek Kultury w Łeknie

https://lekno.naszgok.pl/galeria/2022/g,xxviii-jarmark-cysterski-w-leknie
http://7ryb.pl/wiadomosci/159513/-xxviii-jarmark-cysterski-w-Leknie-

VI Targi Produktu Lokalnego w Wieleniu – Gmina Wieleń we współpracy z Nadnoteckim Centrum Kultury w Wieleniu

https://wielen.pl/aktualnosci/otwarcie-przystanku-edukacja-iv-targi-produktu-lokalnego-w-wieleniu.html
https://poznan.tvp.pl/61342636/rzeka-notec-z-natury-najlepsza-czyli-targi-produktu-lokalnego?fbclid=IwAR3c_2b_zZpUHzpyo8wg7uf-qjE69QTNg5P5waYdkMgfiLVT9PKTA4HHyJk
https://wielen.pl/aktualnosci/otwarcie-przystanku-edukacja-w-wieleniu-vi-targi-produktu-lokalnego-rzeka-notec-z-natury-najlepsze.html
http://7ryb.pl/wiadomosci/159536/relacja-z-vi-targOw-produktu-lokalnego--rzeka-noteC-z-natury-naj