W dniu 18 sierpnia 2022 r. odbyła się druga część projektu współpracy pomiędzy NGR a LGR "7 Ryb" pn. „Promocja dziedzictwa kulturowego i kulinarnego oraz zwiększenie atrakcyjności turystycznej obszaru Lokalnej Grupy Rybackiej 7 Ryb i Nadnoteckiej Grupy Rybackiej”, dofinansowanego w ramach Programu Operacyjnego RYBACTWO I MORZE 2014-2020.
Łącznie 30 osób z obu grup wzięło udział w warsztacie kulinarnym z przygotowywania potraw z ryb słodkowodnych połączonym z wykładem na temat ryb oraz przedstawieniem zasad produkcji ryb w gospodarstwie rybackim, pt. „Od produkcji po konsumpcję ryb”. W projekcie wzięli udział członkowie NGR oraz mieszkańcy obszarów NGR i LGR „7 Ryb”.
Głównym celem projektu była aktywizacja społeczności lokalnej i zachęcenie do spożywania ryb i ich wykorzystywania w kuchni i lokalnej gastronomii.
Warsztat przeprowadzili właściciel oraz pracownicy innowacyjnej restauracji rybnej Rybi Puzon, oferującej wyłącznie dania z ryb i produktów lokalnych, w tym:
Ziemowit Pirtań – właściciel Gospodarstwa Rybackiego Pstrąg Tarnowo, ekspert w zakresie projektów inwestycyjnych i rozwojowych, specjalizujący się w akwakulturze, autor większości unikatowych receptur stosowanych w restauracji.
Anna Plewińska – szefowa kuchni w restauracji Rybi Puzon,
Taisia Hen – sushi-master w restauracji Rybi Puzon.
Restauracja jest laureatem kilku nagród głównych w konkursach kulinarnych dedykowanych produktom rybnym.
Warsztat rozpoczał się od oprowadzenia uczestników po gospodarstwie rybackim, podczas którego właściciel omówił zasady produkcji ryb słodkowodnych w jego gospodarstwie (głównie chów i hodowla pstrągów, jesiotrów). Dzięki temu pokazana została droga/proces, jaki przechodzi ryba od momentu jej wyhodowania do konsumpcji.
W trakcie warsztatów uczestnicy samodzielnie filetowali różne gatunki ryb a następnie przygotowywali potrawy rybne zaproponowane przez szkoleniowców. Były to ryby – głównie pstrąg alpejski, będący specjalnością hodowlaną gospodarstwa, w kilku odsłonach tj. pstrąg po florencku czyli filet z pstrąga zapiekany w szpinaku z czosnkiem i serem typu feta, zapieczony pod tartą mozzarellą oraz tradycyjny pstrąg smażony w aromatycznych ziołach w panierce, polany masłem czosnkowym.
Niezwykłym zainteresowaniem cieszyły się jednak dania egzotyczne z surowych ryb, skropionych sokiem z limonki, oliwą oraz z różnymi dodatkami – sashimi i ceviche a także coraz bardziej popularne sushi.
Na zakończenie uczestnicy zjedli obiad z samodzielnie przygotowanych przez siebie dań, które smakowały przepysznie.
Część praktyczna przeplatana była dawką teorii na temat jakości ryb, sposobów sprawdzania ich jakości, sposobów przechowywania czy wartości odżywczych ryb, diety rybnej i jej wpływu na profilaktykę zdrowotną.
Warsztat cieszył się niezwykłym zainteresowaniem i został ciepło oceniony przez uczestników. Każdy otrzymał fartuszek kuchenny oraz poradnik z przepisami na potrawy rybne wybrane przez właściciela Restauracji Rybi Puzon.