Rybactwo i morze
Unia Europejska
Logotyp Nadnoteckiej Grupy Rybackiej - Przejście do strony głównej
mail
mail

Rybny warsztat kulinarny „OD PRODUKCJI PO KONSUMPCJĘ RYB” 19.08.2022

Rybny warsztat kulinarny „OD PRODUKCJI PO KONSUMPCJĘ RYB”

W dniu 18 sierpnia 2022 r. odbyła się druga część projektu współpracy pomiędzy NGR a LGR "7 Ryb" pn. „Promocja dziedzictwa kulturowego i kulinarnego oraz zwiększenie atrakcyjności turystycznej obszaru Lokalnej Grupy Rybackiej 7 Ryb i Nadnoteckiej Grupy Rybackiej”, dofinansowanego w ramach Programu Operacyjnego RYBACTWO I MORZE 2014-2020.

Łącznie 30 osób z obu grup wzięło udział w warsztacie kulinarnym z przygotowywania potraw z ryb słodkowodnych połączonym z wykładem na temat ryb oraz przedstawieniem zasad produkcji ryb w gospodarstwie rybackim,  pt. „Od produkcji po konsumpcję ryb”. W projekcie wzięli udział członkowie NGR oraz mieszkańcy obszarów NGR i LGR „7 Ryb”.

Głównym celem projektu była aktywizacja społeczności lokalnej i zachęcenie do spożywania ryb i ich wykorzystywania w kuchni i lokalnej gastronomii.

Warsztat przeprowadzili właściciel oraz pracownicy innowacyjnej restauracji rybnej Rybi Puzon, oferującej wyłącznie dania z ryb i produktów lokalnych, w tym:

Ziemowit Pirtań – właściciel Gospodarstwa Rybackiego Pstrąg Tarnowo, ekspert w zakresie projektów inwestycyjnych i rozwojowych, specjalizujący się w akwakulturze, autor większości unikatowych receptur stosowanych w restauracji.

Anna Plewińska – szefowa kuchni w restauracji Rybi Puzon,

Taisia Hen – sushi-master w restauracji Rybi Puzon.

Restauracja jest laureatem kilku nagród głównych w konkursach kulinarnych dedykowanych produktom rybnym.

Warsztat rozpoczał się od oprowadzenia uczestników po gospodarstwie rybackim, podczas którego właściciel omówił zasady produkcji ryb słodkowodnych w jego gospodarstwie (głównie chów i hodowla pstrągów, jesiotrów). Dzięki temu pokazana została droga/proces, jaki przechodzi ryba od momentu jej wyhodowania do konsumpcji.

W trakcie warsztatów uczestnicy samodzielnie filetowali różne gatunki ryb a następnie przygotowywali potrawy rybne zaproponowane przez szkoleniowców. Były to ryby – głównie pstrąg alpejski, będący specjalnością hodowlaną gospodarstwa, w kilku odsłonach tj. pstrąg po florencku czyli filet z pstrąga zapiekany w szpinaku z czosnkiem i serem typu feta, zapieczony pod tartą mozzarellą oraz tradycyjny pstrąg smażony w aromatycznych ziołach w panierce, polany masłem czosnkowym.

Niezwykłym zainteresowaniem cieszyły się jednak dania egzotyczne z surowych ryb, skropionych sokiem z limonki, oliwą oraz z różnymi dodatkami – sashimi i ceviche a także coraz bardziej popularne sushi.

Na zakończenie uczestnicy zjedli obiad z samodzielnie przygotowanych przez siebie dań, które smakowały przepysznie.

Część praktyczna przeplatana była dawką teorii na temat jakości ryb, sposobów sprawdzania ich jakości, sposobów przechowywania czy wartości odżywczych ryb, diety rybnej i jej wpływu na profilaktykę zdrowotną.
 
Warsztat cieszył się niezwykłym zainteresowaniem i został ciepło oceniony przez uczestników. Każdy otrzymał fartuszek kuchenny oraz poradnik z przepisami na potrawy rybne wybrane przez właściciela Restauracji Rybi Puzon.