Rybactwo i morze
Unia Europejska
Logotyp Nadnoteckiej Grupy Rybackiej - Przejście do strony głównej
mail
mail

Rybne warsztaty kulinarne 04.09.2020

W dniu 28 sierpnia 2020 r. odbyły się pierwsze z dwóch rybne warsztaty kulinarne, w których udział wzięli przedstawiciele punktów gastronomicznych oraz mieszkańcy obszaru NGR, a także członkowie NGR. Projekt miał na celu aktywizację społeczności lokalnej i zachęcenie do spożywania ryb i ich wykorzystywania w kuchni i lokalnej gastronomii.

Warsztaty przeprowadzili właściciel oraz pracownicy innowacyjnej restauracji rybnej Rybi Puzon, oferującej wyłącznie dania z ryb i produktów lokalnych, w tym:

Ziemowit Pirtań – właściciel Gospodarstwa Rybackiego Pstrąg Tarnowo, ekspert w zakresie projektów inwestycyjnych i rozwojowych specjalizującego się w akwakulturze, autor większości unikatowych receptur stosowanych w restauracji.
Ewa Wasilewska – szefowa kuchni w restauracji Rybi Puzon,
Karolina Olszewska – sushi master restauracji Rybi Puzon.

Restauracja jest laureatem kilku nagród głównych w konkursach kulinarnych dedykowanych produktom rybnym.

W trakcie warsztatów uczestnicy samodzielnie filetowali różne gatunki ryb a następnie w grupach przygotowywali potrawy rybne zaproponowane przez szkoleniowców. Były to ryby – głównie pstrąg alpejski, będący specjalnością hodowlaną gospodarstwa, w kilku odsłonach m. in. pstrąg po piracku - duszony w pikantnym sosie pomidorowym, nadziewany papryką i cebulką, pstrąg po florencku czyli filet z pstrąga zapiekany w szpinaku z czosnkiem i serem typu feta, zapieczony pod tartą mozzarellą.

Niezwykłym zainteresowaniem cieszyły się jednak dania egzotyczne z surowych ryb - sushi i sashimi.

Na zakończenie uczestnicy posmakowali samodzielnie przygotowanych dań, które smakowały przepysznie.

Część praktyczna przeplatana była dawką teorii na temat jakości ryb, sposobów sprawdzania ich jakości, sposobów przechowywania czy wartości odżywczych ryb, diety rybnej i jej wpływu na profilaktykę zdrowotną.

Warsztaty cieszyły się niezwykłym zainteresowaniem i zostały ciepło ocenione przez uczestników I edycji.

Serdecznie zapraszamy na kolejną część, która odbędzie się 18 września. Szczegóły zgłaszania uczestnictwa pod linkiem: https://ngr.pila.pl/wydarzenia/835,zapraszamy-na-rybne-warsztaty-kulinarne.

Fot. K. Bogdanowicz