Cele projektu:
- Popularyzacja spożywania ryb wśród dzieci i młodzieży
- Kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych uczniów i ich rodzin
- Edukacja uczniów w zakresie rybactwa i ochrony środowiska, ze szczególnym uwzględnieniem rzek i jezior
- Poznanie i wykorzystanie najbliższego środowiska naturalnego dla celów edukacyjnych
- Integracja środowiska lokalnego na rzecz realizacji projektu
- Promocja szkoły w zakresie działalności prozdrowotnej
- Prezentacja działalności Nadnoteckiej Grupy Rybackiej
Etapy realizacji projektu:
1. Działalność oświatowa wśród uczniów i rodziców
Poinformowanie rodziców podczas ogólnego zebrania o realizowanym projekcie. Przedstawienie głównych założeń i form jego realizacji. Prowadzący – koordynator projektu
2. Znaczenie ryb w przyrodzie i gospodarce człowieka – prelekcja
Uczestnicy – uczniowie klas IV-VI i gimnazjum. Prowadzący – nauczyciel geografii i biologii.
3. Rola ryb i produktów rybnych w żywieniu dzieci i młodzieży – pogadanka
Uczestnicy – uczniowie całej szkoły. Prowadzący – intendentka, koordynator projektu, nauczyciele edukacji wczesnoszkolnej.
4. Ochrona rzek i jezior – stan czystości.
Uczestnicy – uczniowie gimnazjum. Prowadzący – przedstawiciel Nadnoteckiej Grupy Rybackiej.
Edukacja uczniów oraz rodziców w zakresie zachowań prozdrowotnych poprzez organizację różnych zajęć, warsztatów, konkursów, wystaw i wycieczek:
1. Warsztaty szkolnego kółka kulinarnego
· „Pasty rybne”
· „Zdrowe, smaczne i pożywne sałatki rybne”
· „Ryba na świątecznym stole”
· „Ryby z grila”
2. Wycieczki
· „Rowerowy rajd po wiedzę i zdrowie”
· „Wycieczka do przetwórni ryb”
· „Na ryby, czyli wspólne wędkowanie”
3. Konkursy
· „Piramida zdrowia”
· „Zdrowe odżywianie”
· „Moje wrażenia z wycieczki”
· „Co wiem o rybach i wędkarstwie”
4. Wystawy i gazetki
· Wystawa wydawnictw kulinarnych
· Wszystko o rybach
· Pokonkursowa wystawa prac plastycznych
W załączonych poniżej linkach znajdują się relacje z poszczególnych działań w ramach tego projektu:
- Pogadanka "Ryby wpływają na wszystko"
- Warsztaty kółka kulinarnego - Pasty rybne
- Spotkanie z przedszkolakami
- Warsztaty kulinarne - sałatki rybne - strona Zespołu Szkół w Starej Łubiance - strona NGR
- Warsztaty "Ryba na świątecznym stole" - strona ZS w St. Łubiance - strona NGR
- Prelekcja nt. "Znaczenie wody w przyrodzie i życiu człowieka" - strona ZS St. Łubianka - strona NGR
- Zajęcia trzecioklasistów - Kanapki rybne
- Konkurs ekologiczno-wędkarski - strona ZS w Starej Łubiance - strona NGR
- Ryby z grilla
- Zakończenie programu